De Dirigent

Willem Jan van Asselt uit Nijverdal (1963) is vanaf November 2014 dirigent van het Nijverdals Mannenkoor.

Willem Jan kwam al op jonge leeftijd in aanraking met (klassieke) muziek, o.a. doordat zijn ouders beide enthousiaste koorzangers waren. Als eerste in de familie kreeg hij muzieklessen (piano).

Op 16-jarige leeftijd werd hij gegrepen door het koorvirus door het zingen bij een jongerenkoor, waar hij op verzoek van de toenmalige dirigent ook al gauw achter de piano belandde. Na het behalen van zijn VWO- diploma heeft hij gestudeerd aan het Twents Conservatorium in Enschede. Allereerst studeerde hij een tijd de hoofdvakken schoolmuziek en piano, maar na een paar jaar maakte hij de definitieve keuze voor het hoofdvak koordirectie. Zijn hoofdvakdocent was Kees Stolwijk. In 1989 studeerde Willem Jan af met het Praktijkdiploma Koordirectie, waarna hij bij een aantal verschillende koren dirigent is geworden. Achtereenvolgens was hij dirigent van o.a. een jongerenkoor, een vocaal ensemble, een aantal mannen- en gemengde koren.

Ondanks zijn klassieke opleiding is het werkveld van Willem Jan meer en meer verbreed en dirigeert hij de laatste jaren vooral veel lichte muziek, pop en muziektheater. Zo is hij in de afgelopen 20 jaar dirigent en muzikaal leider geweest van een aantal pop- en theaterkoren en -groepen.

Willem Jan is verder werkzaam in zijn privé praktijk voor piano- en keyboardlessen en daarnaast is hij actief als pianist en zangcoach.

Dirigent Willem Jan van Asselt

Naast het Nijverdals Mannenkoor is hij op dit moment dirigent van de volgende koren en gezelschappen:

  • Popkoor SVP uit Heino
  • Popkoor 2000 uit Bemmel
  • IntoMusic uit Losser