Nijverdals Mannenkoor on tour 2015

NMK Concertreis 2015
Vrijdag 15 mei 2015. Nijverdal nog in ruste, maar achter het station al een gezellige bedrijvigheid. Het Nijverdals Mannenkoor gaat in het jubileumjaar 2015 on tour richting Hamburg. Twee bussen van Schepers worden volgeladen met koffers, koorkleding, diverse andere attributen en met name vol zin en energie. Via een tussenstop bij een Raststätte langs de A1 in Noord Duitsland kwamen wij mooi op tijd aan bij Hotel Holst in Sieversen/Rosengarten, ons verblijfsadres in de drie dagen durende trip.

Na een korte opfrissing zocht het gezelschap van een kleine 100 personen (inclusief partners en meereizende gasten) snel het zonovergoten terras op om zich te laven aan zon en een Duitse natte lekkernij. Kort na 16.00 uur stond het buffet al klaar, rijkelijk vroeg maar dat was nodig om op tijd aanwezig te zijn in de Schützenhalle in Tostedt, een plaats met ongeveer 15.000 inwoners gelegen op ca. 20 km afstand van ons hotel en ca. 40 km onder Hamburg.
NMK Concertreis 2015

In de Schützenhalle hebben we vanaf 19.30 uur een concert gegeven tezamen met de Töster Sänger, een mannenkoor uit Tostedt. Wij werden zeer gastvrij ontvangen door onze collega-zangers. Met Duitse “Gründlichkeit” was de organisatie van de zangavond door onze gastheren ter hand genomen en dat was duidelijk zichtbaar, niets werd aan het toeval overgelaten.
Het concert werd naast de Töster Sänger en het Nijverdals Mannenkoor omlijst door een Spielleuteorchester met voornamelijk jeugdige muzikanten. De Töster Sänger openden de avond met een repertoire van traditionele Duitse mannenkoorzang. Na een muzikaal intermezzo mochten wij als Nijverdals Mannenkoor, geleid door onze dirigent Willem Jan van Asselt en gastpianist Robert Jan van Asselt, aantreden. Daarbij kwam naar voren dat het Nijverdals Mannenkoor een breed en modern muziekpallet hanteert. De Duitse bezoekers reageerden zeer verrast en enthousiast op onze presentatie.
Na het concert werd er nog een tijdlang gezellig met elkaar en met onze gastheren en hun dames nageborreld en nader kennis gemaakt.
NMK Concertreis 2015

Op zaterdag 16 mei 2015 de Citytoer naar Hamburg. Die stad is wat het aantal inwoners betreft de tweede stad van Duitsland, maar is bij relatief weinig Nederlandse toeristen bekend.
Figuurlijk aan de hand genomen door een tweetal gidsen hebben wij een busrondrit gemaakt door het centrum van de stad en directe omgeving en dat was zeer de moeite waard. Veel informatie werd over ons “uitgestort”. Te veel om allemaal te onthouden, maar zeker bezienswaardig. Daarna werd het imposante havengebied per boot verkend. Hamburg is na Rotterdam de tweede havenstad van Europa wat grootte betreft en dat was zichtbaar. Cruiseschepen wisselden af met volumineuze vrachtschepen en zeer omvangrijke containerboten. Een bijzonder mooie en interessante inkijk in de bedrijvigheid van een groot havengebied. Vanaf diverse rondvaartboten van vaak moderne en recente bouw en soms wat meer gedateerde snit kon van de activiteiten worden genoten. De boten waarop wij mochten plaatsnemen waren voor het eerst te water gelaten in de vijftiger jaren, maar ook dan is het zicht op de diverse havenactiviteiten zeer bijzonder. Als slot van ons bezoek aan Hamburg werd per voet het centrum van de stand verkend en daarbij werd door velen al snel een horecagelegenheid opgezocht voor b.v. een “currywurst” van Hamburgse specialiteit.

De zaterdagvond was als vanouds ingeruimd voor de “Bontn aomd”van het Nijverdals Mannenkoor. Kennen wij bonte avonden met name vanuit de vijftiger en zestiger jaren, het Nijverdals Mannenkoor houdt deze traditie in ere op met name de concertreizen. Was speekstalmeester Leo Kleinjan aanvankelijk bang niet genoeg deelname te hebben voor de avond, later bleek dat er in het programma moest worden geschrapt omdat er anders te weinig nachtrust zou overblijven voor het gros van ons gezelschap.

Het werd een avond vol met spel, ernst, luim en zeer afwisselend vertier, een impressie:
duozang van twee van onze solisten in een tenor/bas compositie; muziekaandelen van de baritons, de bassen, de jongens c.q. “maagden” van de Jubileumcommissie, de maandag OPA-groep, de koffiedames, het bestuur en individuele optredens van een “olieman met begeleiding”, een “mantrazanger” en een overgebleven “vrouwelijke” vrijgezel zorgden voor veel plezier en soms onbedaarlijke lachpartijen. Kortom een zeer geslaagde en gevarieerde bonte avond. Als laatste slot sprak ons één na oudste koorlid Jan Marquart over een recente treinervaring en een kolderiek verhaal van vroegere datum. De treinervaring (echt gebeurd vertelde Jan desgevraagd later) werd zodanig door Jan gepresenteerd dat het meer dan een zo maar verzonnen verhaal moet zijn geweest. Dat hadden onze bekende cabaretiers niet kunnen verbeteren. Jan wist het publiek, zonder dat hij dat wellicht zelf besefte, zeer te vermaken. Een uitsmijter van jewelste. Al met al een bijzonder geslaagde avond met vaart, elan en humor gepresenteerd door Don Leo.

Op zondagmorgen al weer vroeg uit de veren voor medewerking aan een dienst in de Johanneskirche in Tostedt. Daar konden we een groot deel van de “Mis van Gounod” laten horen. Ondanks de misschien naweeën van de uitbundige zaterdagavond waren de mannen goed van stem en elan. Na het “Morgenrot” gepresenteerd door de Töster Sänger mocht het Nijverdals Mannenkoor afsluiten met een indrukwekkend Tièbiè Poièm. De dienst in de kerk is die ochtend aanmerkelijk drukker bezocht dan veelal het geval is, verzekerden ons diverse bezoekers van de dienst en dat had met name te maken met de medewerking van het Nijverdals Mannenkoor. Klaarblijkelijk hebben wij een goede zangindruk achtergelaten en daarmee mogen wij ons zelf een keer complimenteren. Na een afsluitend koffie met koek, aangeboden door onze gastheren met hun dames, moesten wij al snel richting Papenburg om daar tijdig aan te komen.
NMK Concertreis 2015

In Papenburg, gelegen in Duitsland ter hoogte van Zuid-Groningen, is vanaf 1795 een scheepswerf gevestigd, met nu al sedert jaren de naam Meyer Werft. Aldaar worden vanaf de tachtiger jaren van de vorige eeuw imposante cruiseschepen gebouwd. Zeer bijzonder voor een stad gelegen op diverse tientallen kilometers afstand van open water. Bij het bedrijf is een interessant centrum ingericht waar bezoekers worden geïnformeerd over de historie van het bedrijf en de fabricage van de cruiseschepen. Door middel van films, diorama’s en andersoortige presentatie wordt een zeer onderhoudende inkijk gegeven in de bedrijfsvoering van Meyer Werft. Een tweetal gidsen leidde ons in twee groepen rond en deze beide dames vertelden enthousiast en deskundig over de geschiedenis en het heden van de onderneming. Heel mooi dat dit bezoek in onze reis was opgenomen.

De concertreis werd afgesloten met een diner bij Restaurant Cornelis in Dalen bij Coevorden. Onder het genot van een lekker traditioneel maal kon nog worden nagepraat en nagenoten van de concertreis. Voorzitter Johan Smit bedankte ieder die op welke manier dan ook had meegewerkt aan de organisatie van de reis, die als zeer geslaagd kan worden beschouwd. Als laatste bedankte ons oudste koorlid Teun Brinkman, (die gewond was bij een “nachtelijk droom gevecht” met zijn broer, maar gelukkig weer op tijd in een ziekenhuis was “opgelapt”) in het bijzonder de reiscommissie voor de uitstekend georganiseerde trip.
Precies op de geplande tijd waren wij weer in Nijverdal terug. Wellicht moe, maar zeker voldaan.