Nieuwjaarsconcert NMK 2016

In de wereld van koorzang is de laatste decennia nogal wat veranderd. Waar eerder koren van diverse pluimage groeiden en bloeiden, valt nu veelal de gevorderde leeftijd van de zangers en zangeressen op bij b.v. tv-uitzendingen van de omroepen Max en Eo. Jongeren voelen zich veelal niet meer uitgedaagd tot deze vorm van muziek en dat ondervinden nagenoeg alle meer traditionele zangkoren. Opmerkelijk dat ondanks deze tendens het Nijverdals Mannenkoor er nog steeds in slaagt om een Nieuwjaarsconcert te presenteren dat opvalt door o.a. een grote publieke belangstelling. Ook op zaterdagavond 9 januari 2016 bracht het koor tezamen met het eigen Ensemble, de zang- en muziekgroep Dustlands en pianist Gezinus Veldman wederom een aantrekkelijk zang- en muziekprogramma op de bühne.

Nieuwjaarsconcert NMK 2016

Het hoofdaandeel in het concert werd door het Nijverdals Mannenkoor zelf gepresenteerd. In het blok Negro Specials werden de nummers Nobody knows en Old Black Joe a capella met aandacht en intensie gezongen en bij Wade in the Water gaven pianist Veldman en Dustlands mooie afwisselende ondersteuning. Door de avond heen speelde Die Forelle van de bekende Franz Schubert een belangrijke rol. Op interpretaties van diverse componisten verrasten zowel het koor als het ensemble het publiek. Zuidelijke klanken waren te horen in bekende evergreens als Spanish Eyes, Guantanamera en Jamaica Farewell. Daarna een drietal Nederlandstalige liederen van zanger Boudewijn de Groot en tekstschrijver Lennaert Nijgh: De Verdronken Vlinder, Het land van Maas en Waal en Jan Klaassen de Trompetter. Het publiek werd aangemoedigd deze bekende nummers mee te zingen, daarbij geholpen door geprojecteerde teksten. In het blok populair zat veel afwisseling met Love of my Life, Backwaterblues en Softly as I leave you. Bij de Backwaterblues leverden solist Leo Kleinjan, Dustlands en Gezinus Veldman een belangrijk aandeel.

Het ensemble van het koor presenteerde een viertal op close harmony georiënteerde zangnummers met overtuiging en enthousiasme, waarbij met name Goodnight, goodnight beloved en This little light of mine door de bezoekers op waarde werden geschat. Het ensemble bewijst zich meer en meer als een aanwinst voor het koor.

Nieuwjaarsconcert NMK 2016

Dirigent Willem Jan van Asselt leidde koor en ensemble bekwaam, met overtuiging en souplesse door het programma en daarbij viel op dat koor en dirigent het goed met elkaar kunnen vinden. Ook de interactie tussen dirigent, pianist en Dustlands was positief zichtbaar.

Pianist Gezinus Veldman begeleidde op de van hem bekende wijze koor en ensemble en bij de intermezzo’s wist hij als vanouds het publiek te verrassen en imponeren.

Nieuwjaarsconcert NMK 2016

Voor een prima afwisseling in de avond zorgde de zang- en muziekgroep Dustlands bestaande uit de gitaristen Jan Niewold, Bert Kroese en Freddy Musters. Met bekende nummers van o.a. CCR, Toto en Bruce Springsteen wist de groep het publiek voor zich te winnen.

Nieuwjaarsconcert NMK 2016

De muziekavond werd afgesloten met het bekende Hallelujah van de groep Milk and Honey.

Presentatrice Nicole Winkels leidde de bezoekers luchtig en met overtuiging door het programma. Een bijzonder woord van waardering voor het drietal technici Gerwin Bruins (geluid), Leo van Gaal (licht) en Martijn Smit (projecties en animaties) die het concert zeer professioneel ondersteunden, chapeau.

Algemeen gehoorde reacties na afloop in de gezellige sfeer van de foyer:

een mooie, afwisselende en geslaagde zang- en muziekavond van het Nijverdals Mannenkoor.