Nieuwjaarsconcert 7 januari 2017

Al ruim voor 7 januari vermeldden de plaatselijke nieuwsbladen dat het Nieuwjaarsconcert (NJC) van het Nijverdals Mannenkoor (NMK) was uitverkocht. En dat is opmerkelijk in een tijd dat er een groot scala en aanbod is van zang- en muziek optredens. De mannen van het koor slagen er elk jaar weer in een zodanig gevarieerd en interessant programma op te stellen dat het publiek veel belangstelling toont voor het concert op de eerste zaterdag in het nieuwe jaar. Ook dit keer is de CC (commissie concerten) van het koor dat weer gelukt.
Uiteraard vertolkte het koor zelf de hoofdmoot van de avond. De geestelijke/klassieke nummers Ich bete an die Macht der Liebe, All Through The Night, Steal Away en het opzwepende Dry Bones werden met aandacht en intensiteit door de mannen gezongen. In het tweede blok voor de pauze viel de verscheidenheid op in de veelal bekende evergreens Blowing In The Wind, Oh Happy Day, Bridge Over Troubled Water, Love Changes Everything en als laatste Happy Days Are Here Again dat door het publiek kon worden meegezongen. Het ensemble, ondertussen een vast onderdeel van het koor, bracht twee “snelle” nummers A Hard Day’s Night en Hello May Lou en twee close harmony nummers, Till The Stars Fall From The Sky en And So It Goes, ten gehore. De muzikanten Sander Knuiman (piano), Jan Niewold (gitaar en zang) en Peter Deiman (slagwerk) vertolkten in een gelegenheidstrio een door hen zelf gecombineerd Get Back en dat werd door het publiek op waarde geschat.

Nieuwjaarsconcert 2017

Na de pauze was het centrale thema MUSICAL. Het projectkoor, mede in het leven geroepen om mee te werken aan het NJC, kwam als eerste aan bod. Dirigent Willem Jan van Asselt is er in geslaagd om de 15 mannen van het koor in een korte periode zodanig in de koorzang in te wijden dat zij zich zelfstandig konden presenteren in medleys uit de musicals The Lion King en Frozen Heart. De nummers werden met verve en enthousiasme door de mannen gezongen en dat wist het publiek te waarderen. Een bijzonder onderdeel van het concert was het optreden van de familie Van Asselt. Vader en dirigent Willem Jan en zijn dochters Christine en Laura hadden een muzikale combinatie gevormd en dat musicalmuziek hen goed ligt kwam duidelijk tot uitdrukking in hun optreden. Solo’s en duetten uit Wicked ( Popular en For Good) en Frozen (Do You Want To Build A Snowman en For The First Time In Forever) werden door de dames Laura en Christine op professionele wijze gezongen en gepresenteerd, daarbij op de piano met trots en kunde begeleid door vader Willem Jan. Voor het koor was een goede keus gemaakt uit de musicals Billy Elliot, Anatevka en Les Miserables en het wat meer romantische The Lion King. (Can You Feel The Love Tonight). The Stars Look Down en Once We Were Kings werden strijdlustig en met overgave door de mannen gezongen,. Maar ook de meer ingetogen nummers Sunrise Sunset en Do You Hear The People Sing (daarin bijgestaan door het Projectkoor) kwamen goed uit de muzikale verf.

Nieuwjaarsconcert 2017

Bij de diverse songs werden de solopartijen vertolkt door Laura en Christine van Asselt en koorlid Adrie Boerriger. Het ensemble presenteerde uit Miss Saigon het gevoelige protestlied Bui Doi en uit Ragtime de song Make Them Hear You en te merken was dat het publiek daardoor werd geraakt. De NMK en het Projectkoor werden bij hun zangnummers zeer goed begeleid en ondersteund door pianist Sander Knuiman, die voor de eerste keer op die wijze meewerkte aan het NJC. Ook gitarist Jan Niewold en slagwerker Peter Deiman zorgden voor een begeleiding die goed aansloot bij de koorzang. Te merken was dat de zangers zich daarbij wellicht ongemerkt prettig voelden en dat kwam het geheel zeker ten goede. Het concert werd afgesloten met het gezamenlijke Conquest of Paradise, dat door de bezoekers van harte werd meegezongen. Tot slot, het zeer goed verlopen concert stond onder de algehele muzikale leiding van dirigent Willem Jan van Asselt. Ondanks een al enige dagen door Willem Jan gevoelde griep wist hij het geheel in goede banen te leiden en daarbij hoort dank en waardering. Ladyspeaker Ans Winkels informeerde het publiek deskundig over de diverse liederen en leidde de bezoekers met goede informatie en ongedwongen door het programma. Opnieuw viel op hoe professioneel geluid, licht en projecties/animaties bij het Nieuwjaarsconcert van het Nijverdals Mannenkoor zijn verzorgd. Daarvoor waren achtereenvolgens Gerwin Bruins, Bob Kruiskamp en Martijn Smit verantwoordelijkheid en daarbij past zonder voorbehoud, hulde. Na afloop was het in de foyer van het ZINiN weer een gezellige boel. Veel gehoorde reacties, hoe slaagt het NMK er toch steeds weer in een zodanig afwisselend programma samen te stellen dat er voor elk wat wils is en er alleen maar lovende reacties te horen zijn.


Extra video’s zijn hier te bekijken.