Projectkoor zingt nu al machtig mooi


door Annemieke van Ipenburg, Twents Volksblad
Een paar weken geleden deed het Nijverdals Mannenkoor via deze krant een oproep aan mannen zich aan te melden voor hun nieuwe projectkoor. Diverse mannen dachten vast ‘dat vind ik wel leuk, dat doe ik’.

NIJVERDAL – Het projectkoor telt namelijk 23 mannen, uit Nijverdal en Hellendoorn, maar ook uit Rijssen, Holten, Wierden en Markelo. Als ik tijdens de repetitie op dinsdagavond binnenkom, valt mijn mond bijna open van verbazing. Wat klinkt dit goed! Ongelooflijk dat deze mannen pas voor de tweede keer samen zingen. Met volle teugen geniet ik. En de heren zangers net zo goed, evenals de mannen van het ‘echte’ koor die binnenkomen voor hun eigen repetitie.

Henk Hospers
Een man die er absoluut veel plezier aan beleefd is Henk Hospers. Hij neemt voor de tweede keer deel aan het projectkoor. “Ik vind het echt heel leuk,” vertelt hij. “Zingen is echt mijn passie. Ik ben opgegroeid met zingen in de kerk en daar laat ik mij nog steeds niet onbetuigd. Helaas laten andere verplichtingen niet toe dat ik lid wordt van het mannenkoor, maar dat maakt het projectkoor misschien wel nóg leuker.”

Het thema van dit projectkoor spreekt de mannen ook overduidelijk aan: Beatles, Stones en Queen. Ik vond de Rolling Stones en Queen altijd mooier, maar zoals het projectkoor een nummer van de Beatles tot gehore brengt, doet mij twijfelen. De mannen lachen. “Dit is wel echt een prachtig nummer, om zo te zingen,” zegt Jan Buwalda, secretaris van het mannenkoor. “Willem Jan is ook een geweldige dirigent,” voegt Henk toe. “Zoals hij ons begeleidt op de piano, dingen uitlegt, dat is gewoon top. Hij speelt de muziekbestanden in en die krijgen we dan digitaal, zodat we thuis kunnen oefenen. Dat is echt fijn.”

Noten lezen
Henk vertrouwt me toe dat hij geen noten kan lezen, maar dat nu wel aan het leren is. “Het is niet noodzakelijk, maar wel makkelijk,” vindt hij. “Bladmuziek geeft mij houvast heb ik gemerkt en dan is het wel handig als ik de noten kan lezen.”

Eigen zangstem
Jan is het hier wel mee eens. “Noten lezen is niet het belangrijkste. Willem Jan geeft de mannen vertrouwen, zorgt dat ze over de drempel stappen en dat ze bij hun eigen zangstem blijven. Dat is soms best moeilijk, omdat jouw zangstem niet altijd met de melodie van het lied mee gaat.” Henk lacht. “Ja, dat ook nog. Ik leer hier zo veel van. Ik kan mijn zingen meer cultiveren. En ik kan er mijn emoties in kwijt. Heerlijk!”