Klinkende samenwerking voor uniek ‘promo’s’-concert in de tent

Bron: Twents Volksblad 28-01-2020;  door Annemieke van Ipenburg/Tekststroom 

Terwijl het Nijverdals Mannenkoor net hun nieuwjaarsconcert achter de rug heeft en muziekvereniging KSW een nieuwe serie koffie concerten begint, groeit hun samenwerking
voor een uniek ‘proms’-concert in de feesttent tijdens Bruisend Nijverdal. Derde kartrekker voor dit evenement is de Hellendoornse Harmonie.

NIJVERDAL/HELLENDOORN – Het duurt misschien nog lang voor het zover is, maar de voorbereidingen begonnen al eind 2018. “We werden benaderd door het kernteam van 75 jaar vrijheid,” vertelt Jan Buwalda, secretaris van het Nijverdals Mannenkoor. “Ze waren bezig met een eerste inventarisatie wie een bijdrage kan leveren aan alle activiteiten rondom 75 jaar vrijheid. Tijdens een bijeenkomst in het Memory museum vonden we elkaar.” 
Jellie Wermink van de KSW knikt bevestigend. “Er waren diverse koren en muziekgroepen geïnteresseerd om samen iets te doen, maar de begroting bleek een beetje een struikelblok. Er zijn namelijk behoorlijk wat kosten mee gemoeid en niet elke vereniging kan dat risico dragen.” Als ze mijn verbaasde  blik ziet, legt ze uit dat er kosten zijn voor licht en geluid, de tenthuur, de dirigenten, solisten, het omschrijven van de muziek. Er komt dus wel heel veel bij kijken. 

Toch gelukt 
“Alleen de kaartverkoop leek de kosten niet te kunnen dekken, dus moesten we op zoek naar andere mogelijkheden,” vult Jan aan. “Gelukkig kunnen we nu rekenen op subsidies van het V-fonds, Bruisend Nijverdal en het Flankerend Beleid van de gemeente. En daar zijn wij echt ontzettend blij mee. Het Nijverdals Mannenkoor, de KSW en de Hellendoornse Harmonie zijn de kartrekkers van het evenement geworden en doen in hun geheel mee. Leden van andere koren of muziekgroepen zijn van harte welkom zich aan te sluiten. En veel hebben dat ook al gedaan.” 
“We willen graag komen tot een afspiegeling van de Hellendoornse samenleving,” voegt Jellie toe. “Van jong tot oud, man tot vrouw. Mannen hebben we voldoende, maar we zijn nog op zoek naar vrouwen. Er hebben zich al ruim 35 aangemeld, maar we zoeken nog zo’n 20 vrouwenstemmen, waarbij de voorkeur uitgaat naar hoge sopranen. Zangervaring is niet noodzakelijk. Verder hebben we contact met een muziekdocent van Reggesteyn, om er meer jongeren bij te betrekken.”

Praktisch:
Mensen die mee willen doen kunnen zich aanmelden bij Jellie (secretariaat@kswmuziek.nl) of Jan (secretaris@nijverdalsmannenkoor.nl). De koorrepetities zijn van 25-2 tot en met 1-9 in de aula van Reggesteyn Willem de Clerq. De orkesten repeteren in hun eigen oefenruimten.