Gevarieerd en verrassend nieuwjaarsconcert

Dit artikel is afkomstig uit de Twentsche Courant Tubantia, door Jos Keijzer.

Veel muziekverenigingen en koren houden hun traditionele nieuwjaarsconcert. Vaak wordt er gebruik gemaakt van bekende nummers en ontrolt zich het programma via bekende muzikale wegen. Bij dit nieuwjaarsconcert van het Nijverdals Mannenkoor was het gelukkig anders. Een zeer gevarieerd programma in samenwerking met het vrouwenensemble Ladies Mix uit Winterswijk Kotten en meester-pianist Gezinus Veldman.

Het mannenkoor heeft een bijzonder jaar achter de rug door een andere repetitie-avond, nieuwe repetitieruimte en een andere dirigent. Maar het koorelan, de presentatie en het zanggenot hebben er niet onder geleden. Dirigent Henk Swart heeft zijn sporen verdiend binnen de koorwereld onder andere met zijn Troubadours. Het was dan ook wel te verwachten dat er uit het grote koor een kleiner ensemble gevormd werd.

Het mannenkoor opende met hun gezongen visitekaartje. ‘We gaan ervoor’. De koorklank had body en de dirigent liet de teugels vieren. Vanuit diezelfde visie presenteerde het koor zich later als een zeevaarderskoor met onder meer de canon ‘Trek de zeilen aan’ en andere shantynummers.Vermakelijk en ook muzikaal in een goede sfeer gezet was het ‘rolling home’ met een echte oude zeerot als solist in een heerlijk zeemanstaaltje en de afwerking van het totale koor in het refrein waarin sommigen boven hun muzikale theewater zongen. Daartussen zat het opmerkelijke muzikale moment van het kleinkoor. Het nummer ‘calm is the sea’ werd perfect gezongen. A capella vanuit een goede zanghouding. De groep was goed op elkaar afgestemd wat stemmenmateriaal betreft.

Er werd los van de muziek geconcentreerd gemusiceerd. Hetzelfde niveau met dit ensemble werd ook behaald in het afsluitende programmaonderdeel van het mannenkoor waar de roos bezongen werd, zoals in het knaapje zag een roosje staan. Voor een mentaal sterk koor als het Nijverdals mannenkoor is het geen splitsing maar een muzikale ‘opkikker’ voor het gehele koor. De basisklank van het mannenkoor is warm en sonoor. In de hoge stemgroep is wel versterking nodig ook verdient de uitspraak van het Engels nog de nodige aandacht.

Pianist Gezinus Veldman past zijn begeleidingsspel perfect aan bij het arrangement van elk lied. Swingend bij het Halleluja van Milk and Honey en sierlijk omspelend bij Love me tender. In zijn ‘zee-improvisatie’ liet hij het thema varen, varen over de baren meegolven op het beroemde prelude en fuga van Bach. En aangezien Bach een Duitse beek is, werd zo ook weer het water gevonden.

Het vrouwenensemble Ladies Mix zong ronduit voortreffelijk. Engelse songs en ballads vanuit transparante zettingen. Goed op elkaar afgestemd en prima afgewerkt. De geluidsversterking trok helaas de totale muziekbalans op meerder punten uit elkaar maar dat mag je de muzikanten niet aanrekenen.