Duurzaamheid

Het NMK is voor de gemeente Hellendoorn ambassadeur op het gebied van duurzaamheid.
Hellendoorn voert een actief duurzaamheidsbeleid maar kan het niet alleen doen.
Een “betrokken samenleving” is daarbij cruciaal.


NMK ambassadeur van duurzaamheid

Fairtrade – feest in gemeente Hellendoorn.

Op zaterdag 13 mei 2017 (World Fairtradeday) is het feest in de gemeente Hellendoorn. De gemeente ontvangt dan de titel ‘Fairtrade gemeente’.
De festiviteiten zijn op en rond het Henri Dunantplein in Nijverdal en beginnen om 13.45 uur.

Klepperderk start met een ronde over de markt om het feest aan te kondigen. Daarna trommelen slagwerkers van Advendo u op naar het Henri Dunantplein.
Rond 14.00 uur wordt u allen welkom geheten door Willie Roskam.
Vervolgens zal de landelijke jury de titel ‘Fairtrade gemeente’ uitreiken aan burgemeester Anneke Raven. De burgemeester zal daarna een korte toespraak houden.
Het Christelijk Zangkoor Nijverdal en een gelegenheidskoor van schoolkinderen verrassen ons met een lied speciaal gemaakt voor dit feest. De beiaardier Heuvelman begeleidt dit op het carillon. Daarna wordt het ‘Hellendoorns lied’ op het carillon gespeeld.
De Folkloristische Dansgroep Hellendoorn (Boerendansers en Noabers) en de Majorettes van de KSW tonen vanaf 15.00 uur hun dansen en kunsten. Met een slotwoord wordt u uitgezwaaid.

Het proces om te komen tot de titel ‘Fairtrade gemeente’ is in januari 2015 gestart met een initiatief van de Wereldwinkel Ganesha in Nijverdal. Uit dit initiatief is de Stichting Fairtrade gemeente Hellendoorn voortgekomen. En nu, ongeveer 2 jaar later is het zover: de mijlpaal van fairtrade-gemeente is bereikt. De Stichting blijft ook na het krijgen van de titel ‘Fairtrade gemeente’ zich inzetten voor het stimuleren van inwoners, instanties en bedrijven om fairtrade te handelen.

Fairtrade betekent betere handelsvoorwaarden voor boeren in ontwikkelingslanden. Zo kunnen zij investeren in hun bedrijf en leefomstandigheden voor een duurzame toekomst. Hiermee wordt daadwerkelijk meegewerkt aan een rechtvaardige inkomstenverdeling in de wereld en worden gezinnen in arme gebieden van de wereld ondersteund. Hierin herkennen we het gedachtengoed van het noaberschap. Fairtrade is als het ware noaberschap wereldwijd. Steeds meer mensen doen mee met Fairtrade, u ook?

Voor meer informatie kunt u kijken op www.fairtradegemeenten.nl/wat-is-fairtrade.

Voor informatie kunt u bellen of mailen met: Willie Roskam-Kroeze, voorzitter Stichting Fairtrade Gemeente Hellendoorn tel. 06 23934225 / 0548 618081 of willie.roskam.kroeze@gmail.com